Súkromný vlastník stiahol z expozície múzea 20 Warholových diel

01.03.2011 Medzilaborce

Medzilaborce 1. marca (TASR) – Súkromný vlastník zbierky Warholových obrazov sa rozhodol stiahnuť z expozície Múzea moderného umenia A. Warhola v Medzilaborciach 20 diel tohto významného predstaviteľa popartu.
TASR to dnes potvrdila riaditeľka múzea Valika Maďarová.
Majiteľ zbierky doteraz zapožičiaval múzeu diela bezplatne. Časť sa rozhodol predať a s ponukou oslovil aj Prešovský samosprávny kraj ako zriaďovateľa múzea. Cena za sériu Desať portrétov Židov 20. storočia predstavovala 1,2 milióna eur. Poslanci PSK však peniaze na nákup neschválili. Reakciou majiteľa bolo, že 20 originálnych Warholových diel z expozície stiahol a momentálne sú v depozite múzea.
\"Sme sklamaní, že zastupiteľstvo nákup neschválilo, lebo múzeum sa snaží rozširovať svoj zbierkový fond. Uvedomujeme si, že v tejto dobe skutočne nie je veľa financií, ale naše múzeum je jediné svojho druhu v Európe a ak si má udržať úroveň, takéto investície sú potrebné, \" povedala Maďarová.
Zároveň upozornila na skutočnosť, že o tieto diela je veľký záujem zberateľov z celého sveta a ich predajom napríklad do zahraničia môže medzilaborecké múzeum stratiť možnosť vystavovať ich za prijateľných podmienok.
\"Ponúkaná cena zodpovedala súčasným podmienkam na trhu a skutočne nie je predpoklad, že by hodnota klesala, takže určite by nešlo o nevýhodnú investíciu. Som optimistka a verím, že ešte je priestor na to, aby poslanci svoj postoj prehodnotili, \" uviedla riaditeľka.
Proti kúpe obrazov hlasovali predovšetkým členovia poslaneckého klubu KDH, SDKÚ-DS. Viacerí argumentovali tým, že ide o veľkú sumu hlavne v období, keď treba riešiť iné dôležité priority, napríklad opravu cestnej siete. Poslanec Juraj Hurný navrhol, aby úrad PSK najskôr predložil ucelenú koncepciu fungovania múzea a následne by sa rozhodlo, či sa budú obrazy kupovať alebo prenajímať.
Predseda PSK Peter Chudík po hlasovaní uviedol, že samospráva ako zriaďovateľ je povinná zabezpečiť fungovanie múzea a teda aj zveľaďovanie fondov. V prípade, že by múzeum stratilo možnosť tieto obrazy vystavovať, bolo by podľa neho hanbou, že sa nepodarilo zachovať unikátnu expozíciu v dnešnej podobe.
Maďarová spresnila, že v súčasnosti sa v múzeu nachádza 112 zapožičaných originálnych diel autora a ďalších 31 obrazov, ktoré sú majetkom múzea. Počet sa mení, podľa toho, koľko sa podarí zapožičať a mnohé v priebehu roka putujú aj po výstavách doma i v zahraničí. Riaditeľa konštatovala, že v minulom roku múzeum síce zaznamenalo pokles návštevníkov, v priemere si však ročne príde tieto diela pozrieť asi 17.000 ľudí.
 

Vyberte región